Fáraóhangya-horror és ellenszere a lakásban

faraohangya_jo.jpg

Kellemetlen és szívós lakótársak a fáraóhangyák, amelyek kifejezetten a belterekben ütnek tanyát. Jó szerrel azonban ki lehet irtani akár az egész bolyt is.

Előre szólunk: ha valakinek fáraóhangyákkal akadna dolga, bele se fogjon a különböző házi praktikák kipróbálásába! A helyzet sokkal komolyabb annál, hogy kísérletezgetésekkel menjen el az idő.

Sokan a nevük alapján azt hiszik, hogy a fáraóhangyák a kertben található nagytestű hangyák, de a valóságban éppen fordított a helyzet. Ezek a kis testű hangyák minden évszakban kísértenek. A fáraóhangya a meleg égövről származó trópusi rovar, hazánkba az 1970-es években hurcolták be. Mivel nem élnék túl a szabadban a mérsékelt övi teleket, nem is fordulnak elő a szabad természetben. A szaporodásra és táplálkozásra alkalmas trópusukat nálunk a fűtött lakásokban találták meg.

Kisebb méretűek, mint a kerti hangyák. Királynőjük 3,5-5 mm hosszú, szárnyai vannak, ezeket a sikeres párzás után elveszíti. A hímek 3-4 mm-esek, feketék, és mindig van szárnyuk. A dolgozók 2-2,5 mm-esek, szárny nélküliek, igen vékony testalkatúak, vöröses sárgák, testvégük sötét. Ők alkotják a legnagyobb tömeget a bolyban. Jelenlétüket parányi méretük miatt csak akkor fedezzük fel, amikor már jelentős mértékben elszaporodtak.

Az is eltérés a többi hangyafajhoz képest, hogy egy-egy fáraóhangya-bolyban igen sok, akár több száz királynő is élhet. Egy-egy nőstény élete során kb. 400 petét is lerak. A teljes kifejlődés a környezettől és tápláléktól függően egy-két hónapig tart. A királynő átlagosan 270 napig él, a hímek 2-3 hétig, a dolgozók 50 napig.

A sötét, meleg helyeket kedvelik, a fürdőszobát, a konyhát, minden olyan helyet, ahol vízcsövek és fűtőszálak futnak. Előfordulhatnak a különféle berendezési tárgyakban (pl. szekrényben, ágyneműtartóban stb.) esetleg a hosszú ideig tárolt élelmiszerekben is. Megjelennek a kórházak intenzív osztályain is, a műtőkben, az intravénás csepegtető rendszerekben, de még a steril kendőket tartalmazó lezárt csomagokban, sőt a műtéti sebeken(!) is. Ebből is láthatjuk, hogy a fáraóhangyák nemcsak kellemetlen betolakodók, de fertőző baktériumokat is hordozhatnak.

Az épületbe kizárólag passzív úton, a berendezési tárgyakban vagy az élelmiszerekben levő bolyokkal jut be. Az épületek egyes szintjei között, a csővezetékek mellett már aktívan terjed tovább az épületen belül.

A lakás bármelyik zugában felbukkanhatnak, de fészkük a fal réseiben van, ahol nyugodtan járnak emeletről emeletre. A lakótelepi épületek konstrukciója kiváló lehetőségeket nyújt számukra a függőleges közlekedésre, így nem elég csupán egy-egy lakásban kiirtani őket.

A kamrákba is bevetik magukat. Csótányokat megszégyenítő hatékonysággal járják össze és fogyasztják el a felelhető élelmiszereket, bármi is legyen az, hiszen mindenevők. Mivel egy idő után a hűtőszekrénytől az ágyig mindenhol előfordulnak, a védekezés ellenük nem halasztható.

A kórházi horror megoldása legyen az igazgatók gondja. A miénk megoldására pedig rendelkezésre áll a PROTECT® fáraóhangya-irtó csalétek. Olyan rovarnövekedést gátló szert tartalmaz, amelynek nincs azonnali ölő hatása, így azt a hangyák beviszik a bolyba, ahol meggátolja a királynők peterakását, illetve a lárvák fejlődésében zavart idéz elő, így a hangyaboly 12-14 hét alatt szépen elhal.

A csalétek kihelyezése után előfordulhat, hogy rövid ideig a korábbinál több hangya észlelhető. Ilyenkor nem kell megijedni, ez a csalétek kiváló vonzó hatásának az eredménye. Ezzel egyébként csak a hatékonyság javul, mert a több hangya még több csalétket fog behordani a bolyba. Ezért nagyon fontos, hogy a kezelés teljes ideje alatt megfelelő mennyiségű irtószer legyen kihelyezve.

A csalétek alkalmazásakor más rovarirtószert nem szabad használni. Ha a hangyák száma már jelentősen csökkent és már csak néhány céltalanul bolyongó hangyát látunk, valamilyen mászó rovarok irtására alkalmas készítménnyel, mint például a PROTECT® rovarirtó permet a megmaradt hangya dolgozók elpusztíthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr3514288327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása