ÁÁÁ! A macskám egy patkánnyal állított haza! Mit tegyek?

Sokakat érintő probléma, hogy mire utalhat, ha patkányt látnak az otthonuk környékén, valamint mi a teendő, ha bebizonyosodik, hogy rágcsálók költöztek a szomszédba. Szakértőnk többek között ezekre a kérdésekre válaszolt.

patkany2.jpg

A Sokk a rovar? nevű Facebook oldalunkon követőink rendszeresen küldenek nekünk kártevőkkel kapcsolatos kérdéseket. Ezek között számos olyannal találkozunk, amire a válasz többeket is érdekelhet. Ilyen például Anna kérdése is, akit egyik reggel a macskája egy ajándék patkánnyal lepett meg. Az aggódó gazdában a tetem láttán azonnal két dolog merült fel: lehetséges-e, hogy kártevők vertek tanyát az otthona közelében? Veszélyesek lehetnek-e ezek a háziállatokra? A kérdésekre a Bábolna Bio biológusa, Dr. Vashegyi Ildikó válaszolt.

Mivel ezek az állatok kolóniákban élnek, ahol egy van, ott sajnos van több is. Kedvelik a nedvesebb, vízközeli élőhelyeket. Előszeretettel fészkelnek például töltések oldalába, de emberi településeken a csatornahálózaton keresztül is terjednek. Ház közelébe akkor költöznek, ha ott könnyen hozzáférhető táplálékot találnak maguknak (pl. háziállatok etetésére használt tápok, raktározott termények, gabona stb.). Ezeket gondosan el kell zárni, a háziállatok ólját, etetőjét tisztán kell tartani, így megelőzhető a patkányok megtelepedése. A házi macska vadászterülete viszont nemcsak a ház környékére korlátozódik, amennyiben kijárós a cica, akár több kilométerről is hozhat haza zsákmányt.

A vándorpatkányok sajnos számos kórokozót és parazitát képesek közvetíteni, illetve meglehetősen agresszívek, ha fenyegetve érzik magukat, a harapásukkal is gondot tudnak okozni, ami nem is annyira a seb mérete miatt veszélyes, hanem a patkányok nyálában lévő kórokozók (pl. Streptobacillus és Spirillum baktériumok) átvitele miatt.

Bár ezek a cicát kevésbé tudják megbetegíteni, de továbbadhatja a gazdáinak, emberben pedig súlyosabb lefolyású lázas, gyulladásos megbetegedést okoznak. Azonban a legtöbb patkány (mint zsákmányállat) elsősorban gyors meneküléssel igyekszik megvédeni magát. A cicára veszélyt inkább a nagyobb testű, idősebb, tapasztaltabb példányok jelenthetnek, de őket a fenyegető kiállásuk, óvatosságuk és gyorsaságuk miatt nem valószínű, hogy meg tudja közelíteni. Macskákat is érintő betegségek közül a toxoplazmózist közvetíthetik még patkányok, ezt azonban számos egyéb forrásból is össze tudja szedni a cica.

Összességében megijedni ugyan nem kell, ha hazavisz ajándékba egy-egy patkányt a cica, de jobb az óvatosság: ha van rá lehetőség, törekedni kell rá, hogy ne léphessen kapcsolatba velük. Ennek egyik módja - ami az énekesmadarakat is megvédi attól, hogy a cica zsákmányává váljanak - az, ha kis csengőt akasztanak a cica nyakába, mivel így a potenciális áldozatai már idejekorán értesülnek a jelenlétéről, és időben el tudnak menekülni előle. Ám persze az ideális megoldás, ha igyekszünk a lehető legjobban patkánymentesíteni a környezetünket.

Javasoljuk, hogy figyeljék a portájuk környékét patkányok felbukkanására utaló jelek után kutatva. Az ürüléküket, rágásnyomaikat, a házfal mentén, talajban megjelenő felfúrásokat lehet a legkönnyebben felfedezni, maguk az állatok nagyon óvatosak, szürkületkor, éjszaka aktívak, így őket nehéz észrevenni.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az ingatlanuk érintett, helyezzenek ki zárható csaléteketető ládában nagy hatékonyságú, de a széthordást megakadályozó kialakítású csalétket (pl. a PROTECT® Revolution, KILRAT® vagy RaTaTa terméket). Ily módon megakadályozhatják, hogy haszonállatok, házi kedvencek vagy vadon élő állatok fogyasszanak a csalétekből, esetleg gyerekek hozzáférjenek (a véletlen emberi fogyasztás megelőzésére rágcsálóirtó csalétkeinkhez egy ártalmatlan, de emberek számára nagyon kellemetlen, keserű ízű anyagot is adagolunk). Valamint megpróbálkozhatnak irtószermentes mechanikus módszek, - mint a klasszikus BIOSTOP patkánycsapda - használatával is, de ez inkább egy-egy fiatalabb, házba betévedő példány elfogására alkalmas. Teljes patkánykolóniát célszerűbb megfelelő csalétekkel eltávolítani.

Amennyiben pedig egyedül nem tudnak sikeresen megküzdeni a patkányokkal, javasoljuk, hogy vegyék igénybe olyan professzionális kártevőirtó szakemberek segítségét, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a patkányok jelenlétére utaló nyomok azonosításában, a kolónia lokalizálásában és a megfelelő irtási/távoltartási módszerek kiválasztásában. A professzionális kártevőirtásról a kartevoirtas.hu oldalon találhatnak információkat, a szolgaltatas@babolna-bio.com email címen pedig közvetlenül is elérhetik a kártevőirtó szakembereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr5814755463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása