Veled is megtörténhet: ágyi poloska

Ha valaki azt hiszi, hogy az ágyi poloska a nyomortelepek vérszívója, az nagyot téved. Bárki bárhonnan hazaviheti, otthon pedig kezdődhet a bújócska.

Egy állat, amelyik igazán szereti az embereket. Mindig a testközelükben van, hiszen a lakóhelyüket szinte neki találták ki, kosztot és kvártélyt kap, fűtenek rá. Egy kártevő, amelyről egyre többet hallunk, és akár a moziban vagy a négycsillagos szállodai szobánkban is összeszedhetjük, majd hazavihetjük. Ha pedig egyszer a lakótársunknak szegődik, akkor nehéz észre venni, és ezért kiirtani is.

Az emberiség eddigi történelme során az ágyi poloska minden időkben létező kártevőnek számított. Mivel a lakások mikroklímája elszaporodásának különösen kedvezett, a városban lakók közismert vérszívójává vált. A közönséges ágyi poloska a világ minden éghajlati övén megtalálható. Jól fejlődik az emberek számára kellemes hőmérséklet és páratartalom mellett, mert az emberek táplálékot, lakó- és búvóhelyet biztosítanak számára. Az ágyi poloska a világtrendhez hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb számban jelenik meg a különböző típusú közösségi épületekben és lakóházakban.

Az ágyi poloska éjjel dolgozik

Hiába talál azonban valaki magán viszkető poloskacsípéseket, magát a kártevőt nehezen veheti csak észre, hiszen az akkor szívja a vérét, amikor éppen alszik, világosban pedig úgy elbújik, hogy gyakran még a szakemberek is csak nagyon alapos kutatással bukkannak a nyomára. Ezért aztán irtani is nehéz, különösen házilagosan, hiszen ahhoz először meg kell(ene) találni a búvóhelyét. Ez még úgyis nagyon nehéz, hogy az ágyi poloska jellemzően mindig ott van a fekhelyünk közvetlen közelében.

Az ágyi poloska fénykerülő, egy adott helyhez ragaszkodó rovar. Nappal hasadékokban, repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat- és zajmentes helyeken húzódik meg. A résekben, repedésekben olyan mélyen tartózkodik, hogy háta és hasa is a rejtekhely falával érintkezzen. Akkor indul teljes sötétben táplálékot keresni amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült.


poloska.jpg

Amennyiben táplálkozási lehetősége jó és rejtett életmódja zavartalan, az ágyi poloska nem vándorol. Terjedni azonban vándorlás nélkül is tud, hiszen az emberek jellemzően rejtekhelyükkel együtt viszik őket egyik helyről a másikra, így véletlenül bárki hazavihet egyet bárhonnan. A ruhaneműk között vagy használati tárgyakban megbúvó poloskát bárki kiviheti és másra ragaszthatja anélkül, hogy tudna róla. A tökéletes higiénia és takarítás így nem nyújt teljes védelmet az ágyi poloskák ellen, bár kétségtelen, hogy a lakáson belüli elterjedésükhöz már nagyban hozzájárul a rendetlenség, takarítatlanság, a mosás hiánya. Egy-egy poloska azonban még a legtisztább lakásba, a legnettebb ruhásszekrénybe is bejuthat.

Volt már rá példa, hogy egy aukción vásárolt drága régi festményhez kapott az új tulajdonosa ajándékként ágyi poloskát, amely a keretben bújt meg. Ahogyan a tökéletesen tisztának tűnő luxusszállodából is haza lehet vinni ilyen lakótársat.

Mosás 60 fokon vagy speciális rovarirtó az ágyi poloska ellen

Akinek már volt ilyen élménye a nyaralás végén, az gyakran onnantól - biztos, ami biztos - mindent behajít a mosógépbe, amikor legközelebb hazaér. Ami egyébként nem is rossz módszer, hiszen a 40°C-on történő mosás elpusztítja az imágókat és a lárva stádiumban lévő rovarokat. A peték elpusztításához azonban 60°C szükséges. A harminc percig tartó mosógépszárító program elpusztítja az összes fejlődési stádiumban lévő ágyi poloskát.

Ha a ruhánkban bújt meg a nem kívánatos lakótársa, akkor ezzel a módszerrel ki is pipálhatjuk a problémát. Ha azonban másban érkezett vagy már új búvóhelyet talált, akkor alapos nyomozásra készülhetünk. Arra, hogy hol keressük őket a lakásban, a következő blogbejegyzésben adunk tanácsot.

Az ágyi poloskák ellen házilagosan alkalmazható szerekkel is felvehetjük a küzdelmet. Ilyen például a boltokban kapható Protect ágyi poloska és bolhairtó permet, amely összetételénél fogva nemcsak kiűzi és letaglózza a rejtőzködő rovarokat, de a rovarfejlődés-gátló hatóanyaga megszakítja a rovarok életciklusát azzal, hogy megakadályozza azok felnőtt egyedekké történő fejlődését. A készítmény a hatását 2-4 hétig megőrzi. Ugyancsak hatásos a Protect Extra rovarirtó aeroszol, amelynek 6 hónapos a hatástartóssága a speciális hatóanyag-kombinációjának köszönhetően. Kiegészítő kezelésként használhatjuk a Protect Forte rovarirtó porozószert is, különösen olyan helyeken (pl. villanykapcsolók konnektorok), ahol a permetezés nem lehetséges. Készüljünk fel elnyúló harcra, ezért ne lepődjünk meg, ha több flakon is elfogy, mire elmúlnak a csípések. Ha pedig olyan helyen kell leszámolni ezekkel a vérszívókkal, ahol már nagyon elszaporodtak, ott a sziszifuszi, elhúzódó keresgélés és házilagos irtás helyett profikra kell bízni a dolgot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr8213708172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása