Új világ az egér-és patkányirtásban

Egy kis matekra is szüksége lesz mostantól az egér- és patkányirtáshoz. Uniós előírásra megváltoznak a boltokban kapható irtószerek. Egy doboz hatóanyagát ezután négy dobozban kapjuk meg. 

Rosszul teszi, aki márciustól rutinszerűen vásárol, majd használ fel egér- és patkányirtót. Nagy változás történik ugyanis a rágcsálóirtásban, ezért akik maguk akarják kiirtani a háztartásukban, gazdaságukban felbukkant egereket vagy patkányokat, azoknak érdemes alaposan tájékozódni.

A változást a rágcsálóirtószerekkel (is) kapcsolatos előírások egész Európai Unióra kiterjedő módosítása okozza. Az új szabályok szerint jelentősen csökken a lakossági forgalomba kerülő rágcsálóirtószerekben lévő maximális hatóanyag mennyisége, valamint azt is korlátozták, hogy egy csomagolásban mennyi irtószer lehet.

Az irtószer jó, csak többet kell belőle ennie az egérnek

Eddig a maximális hatóanyag-tartalom 0,005 százalék volt, ez csökken márciustól 0,003 százalékra. A bolti forgalomba hozható szerek maximális csomagolási mérete az egerek ellen 50 gramm, a patkányok ellen pedig 150 gramm lesz. Eddig ennek nem volt felső korlátja.

patkany1.jpg

Attól azért nem kell tartani, hogy ettől most jó világ jön az egerekre és patkányokra. Az Európai Unió nem rágcsálójóléti intézkedésként vezette be az új szabályozást. A szakemberek szerint a felhasználóknak nem kell aggódniuk, hiszen a vizsgálatok azt mutatják, hogy az új, csökkentett hatóanyag-tartalmú szerek továbbra is hatékonyak a rágcsálók ellen, azonban a csomagolási méretek maximalizálása miatt az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani az elegendő mennyiségű csalétek kihelyezésére.

Ha az irtás során a csalétek elfogyott, de a rágcsálók jelenléte nem szűnt meg, az azt mutatja, hogy a rágcsálók számához képest a kihelyezett irtószer nem volt elég. Ebben az esetben mindaddig újabb irtószert kell kirakni, amíg a rágcsálók el nem tűnnek.

Egyszerű matematika, hogyha valaki a korábbival azonos hatóanyag-mennyiséget akar vásárolni, akkor márciustól az eddig megszokott egy doboz helyett akár négyet is be kell szereznie az egy csomagban eladható maximális mennyiség és a kötelező hatóanyag-csökkentés miatt. Kevesebb szerrel is lehet próbálkozni, de ha az nem bizonyul elégnek, akkor a hiba nem a szerben, hanem a kihelyezett mennyiségben van, és újabb csalétkek lerakásával a probléma megoldható.

A korszerű irtószerek már olyan csomagolásban kerülnek forgalomba, amelyek kihelyezésénél nem is kell megérintenünk a csalétket, és egy-egy doboz több dózist is tartalmazhat, az esetleg fel nem használt szerek is biztonsággal eltárolhatók. Mindenesetre aki a még forgalomban lévő, nagyobb hatóanyag-tartalmú szerekből akar vásárolni, annak sietnie kell, mert a jelenlegi termékek gyorsan elfogyhatnak a boltokból. A gyártók már elkezdik az új szereket szállítani, így hamarosan már ezekkel találkozhatunk az üzletekben.

Eteti magát a patkánnyal

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy a régi vagy már az új termék van polcon, és ennek megfelelő mennyiséget érdemes beszerezni. A legjobb, ha már előzetesen informálódunk arról, milyen irtószer lenne a számunkra a legmegfelelőbb, így már kifejezetten ezt kereshetjük a boltban. Az egér- és patkányirtó szerekről itt olvashatunk és itt tájékozódhatunk.

A csökkentett hatóanyagtartalom miatt azért sem kell aggódni, mert a rágcsálóirtószerek is fejlődnek, és olyan újdonságok jelentek meg a boltok polcain, amelyek csökkentett hatóanyag-tartalommal is a képesek a korábbihoz hasonló hatást elérni például azáltal, hogy a rágcsálók többet esznek belőlük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr4813719712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása