Jönnek a hangyák, de van segítség ellenük!

Ha nincs otthon sörényes hangyászunk, akkor itt az idő felkészülni a hangyák elleni védekezésre. A hangyák ugyanis felébredtek téli álmukból, és mostantól bármikor bemasírozhatnak az életünkbe.

hangyak_jpeg.jpgA hangyák a méhek és a darazsak rokonai, több mint 12 ezer fajuk ismert. Szerencsénkre a mi éghajlatunkon nincs annyi belőlük, mint a trópusokon. Életmódjuk különleges: szervezett „államuk” van, azaz bolyokban élnek bámulatos építményekkel. A hangyák körében jól szervezett munkamegosztás tapasztalható. Az egyes hangyák lehetnek steril nőstények (dolgozók), illetve a boly védelméről gondoskodó hímek (katonák), termékeny hímek (here) és termékeny nőstények (királynő). Egy-egy hangyabolyban több ezer, akár millió egyed is élhet. Rejtett életmódot folytatnak, a helyiségekben található, látható hangyák mindig a dolgozók.

Ha az összes hangya tömegét megmérnénk, az az összeg jönne ki, hogy ők adják a szárazföldi állati biomassza 15-25 százalékát. Akinek már volt része szárnyashangya-invázióban, az valószínűleg el sem csodálkozik ezen az eredményen.

Szóval itt a tavasz, előbújnak rejtekhelyeikről, feltűnhetnek bárhol a lakásban. Nincs tériszonyuk, a sokadik emeletre is feljutnak. Láthatjuk folyamatosan járkálni őket az ablakpárkányon, a fal mellett, begyűjtik az eleséget, majd visszatérnek oda, ahonnan jöttek. Mintha egy végtelenített futószalagon közlekednének, járkálnak oda-vissza. A dolgozókat táplálkozási szokásuk viszi a házakba és a lakásokba. Amennyiben ott gazdag táplálékforrást (pl. cukrot, vagy hasonló édes élelmiszert) találnak, ezt a többiek tudomására hozzák, melynek következtében a táplálék és a fészek között nagy tömegben jelennek meg.

Nemcsak bevándorolhatnak a lakásunkba, hanem be is hurcolhatjuk őket például akár egy cserepes növénnyel.

De nem csak vonulgatnak, hanem rajzanak is! Előfordulhat, hogy pont a mi függönyünkön vagy a nappalink falán landol és kavarog sok ezer szárnyas hangya! Jó tudni, hogy a hangya és a szárnyas hangya nem két különálló faj, hanem egy és ugyanaz. Szárnyat csak párosodás előtt növesztenek, akkor sem mindegyik: a szárnyas hangyák a párosodni képes egyedek. Rajzásuk nem más, mint nászrepülés.

A megtermékenyített nőstény elsődleges feladata, hogy új bolyt alapítson, és ha kedvezőnek ítéli meg a feltételeket, akkor előfordulhat, hogy a szabad természet helyett a maradást választja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy körültekintően végezzük el az ártalmatlanításukat. A hagyományos házi praktikákat ez esetben nyugodtam mellőzhetjük, hiszen itt egyrészt azonnali, másrészt teljes körű megoldásra van szükség.

A hangyairtásnál sem az a leglényegesebb, hogy a szemünk elé kerülő hangyákat elpusztítsuk, hiszen ez csupán néhány egyed. A legfontosabb, hogy a hangyák megfigyelt vonulási útvonalába, előfordulási helyére helyezzünk el olyan csalétket, amely nemcsak a látható hangyákat pusztítja el, hanem a dolgozók behordják azt a bolyba is. Ez nem is olyan egyszerű feladat, mert ha az irtószer túl gyorsan hat, akkor a dolgozók ugyan azonnal elpusztulnak, de nem lesznek képesek az irtószert behordani a bolyba. Ezért olyan elhúzódó hatású, speciális csalétket érdemes használni, amely teljesíti ezt a különleges követelményt is.

Napjaink csúcsfegyvere az S-metoprén hatóanyagtartalmú PROTECT® Combi hangyairtó csalétek és PROTECT® hangyairtó csalétek. Ezek a termékek kombinált hatóanyagtartalomúak. Az egyik hatóanyaguk végez a kifejlett hangyákkal, de az elhúzódó hatásnak köszönhetően lehetővé teszi, hogy a csalétket a dolgozók táplálékforrásként behordják a bolyba is. Így az ott élő és egyébként nem látható egyedek is elpusztulnak. Az S-metoprén hatóanyag pedig megakadályozza, hogy a bolyban nevelt lárvákból és bábokból kifejlett hangyák fejlődjenek ki, illetve terméketlenné teszi a királynőt is. Ezeknek a termékeknek az alkalmazásával így nemcsak a szemünk elé kerülő hangyáktól szabadulhatunk meg, hanem a boly teljes állományától is.

Ha nagyon pechesek lennénk, és a dolgozók nagyon nagy számban lepték el a lakásunkat, kiegészítő megoldásként vessünk be „vegyi fegyvereket” is! Például a szárnyas hangyák ellen a már kipróbált PROTECT® Extra rovarirtó aeroszolt. De jöhet PROTECT® háztartási rovarirtó permet vagy a PROTECT® Forte rovarirtó porozószer is. Hatékony a PROTECT® csótány- és hangyairtó, a PROTECT® hangyairtó vagy a PROTECT® Barrier rovarirtó aeroszolokkal is. Segítségükkel jelentősen csökkenthetjük a dolgozók számát, így a boly felszámolásához kevesebb csalétekre lesz szükségünk. Ezek a termékek egyébként hatásosak a lakásban megbúvó más mászó rovarok ellen is.

Könnyebb esetekben házi szerekkel is védekezhetünk. Tegyünk/szórjunk/csöpögtessünk illatozó anyagokat a behatolási pontokra, illetve a vonulási útjukba: citromkarikát, fahéjat, levendulát, savanyú uborkát. A hangyák ugyanis érzékenyek a szagokra. Ám ezek csak riasztó hatással bírnak. Ha visszapofátlankodnának, folytassuk a hadviselést sütőporral vagy szódabikarbónával, esetleg cukrozott bóraxszal. A finomnak tűnő falatokat behordják a bolyba, és jó esetben az egész kolóniát elpusztítják.

 (A fáraóhangyákkal most nem foglalkozunk: kártevésükkel és életmódjukkal kiérdemelték, hogy egy önálló bejegyzést szánjunk rájuk.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr613908200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása