A nyestek a legsikeresebb városi térhódítók

nyest.jpg

Váratlan reggeli meglepetést és álmatlan éjszakát egyaránt tud okozni a nyest, amely mostanra belakta magát az ember közelébe, de azért ellene is vannak praktikák.

A nyest kifejezetten cuki kisállat. Legalábbis annak szemében, akinek még nem randalírozott a padlásán, nem rágta szét az autója kábeleit, és akinek a macskája sem szenvedett állatorvosi ellátást igénylő sérüléseket a vele való éjszakai csatározásban.

A ragadozók rendjébe, a menyétfélék családjába tartozik. Ausztrália kivételével minden kontinensen megtalálható. Legközelebbi hazai rokonai a görény, a hermelin, a menyét és a nyuszt.

Teste 40–54 cm, farka 22–30 cm hosszú, lábai kurták. Súlya 1,1–2,3 kg. Barnás szőrén nagy fehér mellfolt virít. (Ez segít megkülönböztetni a nyuszttól, amelynek narancssárgás a foltja.)

Szürkületkor és éjszaka serénykedik. Mindenevő-ragadozóként gerinctelenekre, rágcsálókra, madarakra egyaránt vadászik, de nem veti meg a gyümölcsöket sem. Előfordul, hogy a háziállatokat is megtámadja.

Életterük beszűkülésével a nyestek behúzódtak a városokba, hiszen ez a terep kiváló búvó- és táplálkozóhelyként szolgál számukra. Első budapesti megjelenésük még kuriózum és szenzáció volt. Írásos dokumentum örökíti meg, hogy 1896-ban a mai Déli-pályaudvar közelében kilőtték két példányát – majd kitömve a Nemzeti Múzeumnak adományozták.

Azóta a nyestek elnyerték a legsikeresebb városi térhódító címet: a főváros legbelsőbb kerületeinek kőrengetegében is megtalálhatók. Beköltöznek a padlásokra, a szellőzőrendszerekbe, bemásznak az autók motorterébe. Megbontják a tető szigetelését, kárt tesznek a falban futó vezetékekben, megrágcsálják – pedig nem is rágcsálók! – az autók abroncsait, kábeleit, műanyag burkolatát. Ráadásul mindent összekarmolásznak.

Milyen jelek utalnak a jelenlétükre?

Például a hangok: a cincogás, kaffogás, morgás és nyávogás kísérteties egyvelege hol a játékos, hol az agresszív viselkedésük megnyilvánulásai.

Vagy az ürüléknyomok. A felhalmozott kupac nagysága arányban áll az így megjelölt terület látogatottságával. A nyest ugyanis több, egyes megfigyelések szerint akár 10 búvóhelyet is használ egyszerre, váltogatva ezeket. A legnagyobb halom ott képződik, ahol a leggyakrabban tartózkodik. Ha „csak” egy-két darabot találunk imitt-amott, nagy aggodalomra még nincs ok. De azért érdemes azonnal feltakarítani, és erős szagokkal „felülírni” – például a PROTECT® Natural nyestriasztó permettel –, hogy elvegyük a kedvét az újabb látogatásoktól. Ezzel a szerrel érdemes befújni rendszeresen az autónkat, annak motorterét, valamint azokat a helyeket (például a padláson), ahol megjelent vagy megjelenhet, hiszen a szagjelöléseit érdemes minden helyen felülírni.

Árulkodó jelek lehetnek a madártollak, a tojáshéjak, az összerágott műanyag tárgyak, a szigetelőanyagokba fúrt lyukak is. No meg a lábnyomok az autón.

Mit tehetünk még ellenük?

Védekezni nehéz, mert igencsak ragaszkodnak megszokott helyükhöz. Vásárolhatunk nyestcsapdát, de kezelésükhöz ügyesség és idő is kell hozzá. Aztán meg mit csinálnánk a befogott állattal? A hang- és szagriasztók viszont csak akkor hatnak, amikor a nyest még csak szemrevételezi a terepet. Ugyanezt a hatást a kutya takarójával is elérhetjük. Még jobb, ha az ebet éjjel-nappal a kertben tartjuk.

Azt azonban tudnunk kell, hogy a nyestek előbb-utóbb minden ellenük folytatott riogatáshoz hozzászoknak. Váltogatni kell a módszereinket!

Azt se feledjük, hogy mint oly sok mindenben, a nyest ellen is a legjobb védekezés a megelőzés. Ha a kertes házban élők nem hagyják kint a kutya vagy a macska meghagyott eledelét. Ha a háztartási szemetet jól záródó kukába teszik. Ha tüzetesen átvizsgálják a tetőteret, és a legkisebb lyukakat is betömik. Nem árt tudni, hogy a nyest egy öt centiméter átmérőjű lyukon is képes átbújni. Arra is legyünk figyelemmel, hogy a fák tetőre hajló ágairól se juthasson be a padlásra.

A fentiekből is kitűnik, hogy nagyon-nagyon rossz a nyest PR-ja. Épp ezért tartozunk neki annyival, hogy elmondjuk: hasznos állat, hiszen városi csúcsragadozóként fontos szerepe van a túlszaporodó madarak – főleg a galambok – létszámának kordában tartásában. És az egereknek sem kegyelmeznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr4114295531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása