Ha repdesnek a molylepkék, már jó lesz vigyázni!

ruhamoly.jpgVégre itt a tavasz, megszabadulhatunk a téli gönceinktől, helyet cserélhetnek a tavaszi-nyári ruháinkkal. De nagyon ajánlatos figyelni a részletekre! A finom meleg ugyanis a molyokat is aktivitásra serkenti!

Magyarországon kétezernél is több fajuk létezik, de nem kell kétségbe esni, ruhamolyból állítólag csak 60-féle garázdálkodik. Fő táplálékuk a pamutból, gyapjúból, selyemből készült ruhanemű, de kedvelik a matracok, bútorok szőrtömését, az ágyneműk tolltöltetét, de még a posztót is. Sőt, a padlózat repedéseibe hullott hajszálakon is megélnek. Nem tévesztendő össze a konyhákban, kamrákban gusztustalankodó lisztmolyfélékkel. Persze életciklusuk meg rossz szokásaik nagyon is hasonlók, és mindkettőnek a lárvái okozzák a károkat.

Valószínűleg mindenki találkozott már ruhamollyal. Könnyű felismerni jellegzetes színezetéről: első szárnya egyszínű, csillogó vagy áttetsző sárga, a hátsó szárny pedig inkább fehéres, míg gyapjas fejszőrzete rozsdavörös színű. Hossza 4 és 9 milliméter közötti.

Amiért most jó lesz vigyázni, mert áprilisban megkezdődött a lepkék repülési ideje. Ez pedig annak a csalhatatlan jele, hogy már petézik!

A nőstény molyok 50-200 parányi petét raknak le táplálkozásra alkalmas, sötét, meleg helyre. Nos, a kibújó lárvák étvágyától kell megmentenünk a holmijainkat! A lárvalét egy hónaptól akár három évig is eltarthat, és addig csak falnak, falnak! Minimum ötször, de szélsőséges esetekben akár 45 alkalommal is vedlenek, majd bebábozódnak. A 7-8 milliméteres, sárgás bábok – háborítatlan, sötét helyen – nyáron 8-10 nap, télen 3-4 hét alatt alakulnak lepkévé.  A bábokat elsősorban a kárpitozott bútorok mélyedéseiben, a szőnyegek és a szekrények alatt találhatjuk meg. A szabadban két nemzedéke fejlődik ki évente, de a fűtött lakásokban évente akár négy nemzedéke is felcseperedhet!

De hogyan kerülnek a lakásunkba?

Általában fertőzött ruhaneművel, régi szőnyegekkel, kárpitozott bútorokkal, szőrmékkel mi magunk telepítjük be egy-egy példányát, és ha nem vigyázunk, el is szaporodnak. Persze az is megeshet, hogy egy másik fertőződött lakásból repülnek be hozzánk.

A molyok ellen is igaz a mondás, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Nagyanyáink hagyományos módszerei kiválóan alkalmasak erre a célra. Például a különböző erős illatú anyagokkal – levendula, szegfűszeg, rozmaring, menta vagy pipadohány – töltött molyzsákok használata. Vagy ezek vattapamacsra csöpögtetett illóolaja. Szaguk még peterakás előtt elpusztítja, vagy elűzi a lepkét.

Nem szeretik a bolygatást, a háborgatást sem: a rendszeresen használt ruhadarabok, bútorok, szőnyegek nem is molyosodnak. Tehát hasznos lehet havonta egyszer kirázni a ritkán felvett ruhákat, kiporolni a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat. Jó módszer a cédrusfa vállfák bevetése is, mert ki nem állhatják az illatát.

Nem árt az óvatosság akkor sem, ha valaki használt ruhát vásárolt. Amíg nincs idő alaposan kimosni, érdemes zárt műanyag zsákban, elkülönítve tartani.

Mi a teendő, ha már kirágta kedvenc gyapjúkardigánunkat?

Ha a ruhamoly ilyen árulkodó jelet ad a jelenlétéről, mindenképpen át kell vizsgálni a gyapjút, egyéb állati szőrt tartalmazó ruházatot, szőnyeget, bútort. A megtalált petéket, lárvákat pedig maradéktalanul el kell távolítani (intenzív kefélés, erős porolás, porszívózás).

Ezt követően a számos molyűző-, illetve irtó, valamint légtérkezelő aeroszol valamelyikével permetezzük be a tároló teret. Használhatjuk a Protect® ruhamolyirtó kazettát, amely biztos védelmet nyújt a molylepkék és lárváik ellen. Ráadásul nem csöpög, nem hagy foltot, és nincs kellemetlen szaga sem. Hat hónapon át garantált az egyenletes hatóanyag-kibocsátás a szekrényekben, fiókokban, ládákban.

Van még egy hasznos termék, amelyet egész évben érdemes használni. Ez az irtószermentes BioStop ruhamolycsapda, amely a fertőzöttség jelzésére, kisebb fertőzöttségek megszüntetésére és a kezelések utáni ellenőrzésre szolgál.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr8613841176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása