Legyőzhetők a levéltetvek: figyelj és permetezz!

leveltetu_jpeg_1.jpgA levéltetvek a legelterjedtebb növénykártevők a lakásokban és díszkertekben. Elcsúfítják a friss hajtásokat, de szerencsére könnyű ellenük védekezni.

Akinek növényei vannak, annak előbb-utóbb levéltetvei is lesznek. Ezt a kertészigazságot bárki tapasztalhatta már, ha kertje van, vagy a lakásában tart dísznövényeket.

Levéltetű sokféle van, nagyságban és színben is számosat találhatunk a növényeinken, de leggyakrabban zöld vagy fekete, 1 milliméter nagyságú kártevővel akad dolgunk. A levéltetvek számítanak a legelterjedtebb növénykártevőnek, közös bennük, hogy a növények nedveit szívogatják, főleg azok friss, zsenge részeit, az új hajtásokat és bimbókat kedvelik. Ha nem vesszük őket észre elég korán, és nem védekezünk ellenük időben, akkor nagyon elszaporodnak, fürtökben csüngenek a növényeinken, és kártételük hatására a friss hajtások eltorzulnak, és el is pusztulhatnak. Maga a növény ugyan túléli a levéltetvek támadását, de éppen a legszebb részeit éri sérülés. A levéltetvek ráadásul más kórokozók megjelenését is segítik, például a korompenész elterjedését.

A legfontosabb ellenszerük az állandó figyelem. A kertben vagy a lakásban folyamatosan vizsgáljuk a növényeinket, hogy lehetőleg még a kezdeti stádiumban észleljük a levéltetvek megjelenését. Minél hamarabb észleljük őket, annál kisebb lesz az okozott kár. Ha a színük alapján nem vesszük őket észre a leveleken, levélnyélen, száron, bimbókon (ez különösen a zöld színűek esetében nehezebb), akkor árulkodó lehet a növényeken megjelenő mézszerű, ragacsos szennyeződés, ami a tetvek váladéka. Ha ilyet látunk, akkor érdemes alaposabban szemügyre vennünk a növényünket. A hangyajárás is árulkodó jel, mert az ő csemegéjük a tetvek által kiválasztott mézharmat, ezért aztán ha hangyákat látunk rohangálni a növényünkön, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy már tetveink is vannak.

Azért is fontos időben észlelni ezt a kártevőt, hogy lehetőleg ne tegye át élőhelyét a többi szoba- vagy kerti növényünkre. Megjelenésüket teljesen megakadályozni nagyon nehéz, léteznek ugyan természetes praktikák, de egy átlagos hobbikertésznek inkább arra érdemes felkészülnie, hogy folyamatosan harcolnia kell a tetvek ellen. Ez már csak azért is így van, mert gyakran magukkal a növényekkel, az újonnan vásárolt példányokkal hozzuk be a kertünkbe, házunkba a levéltetvek új nemzedékét, így aztán hiába irtjuk ki őket az egyik évben, attól még a másikban újra megjelenhetnek.

Vannak olyan dísznövények, amelyek szinte garantálják a tetvek megjelenését. Ilyen például a kertben a labdarózsa, vagy a nyáron kint lévő, de a hidegben teleltetett leander. Rózsát is nehéz úgy tartani, hogy azon időről időre ne jelenjenek meg ezek a kártevők. Nem kell azonban lemondanunk a tetűkedvenc szépségekről, hiszen a levéltetvek ellen hatékony szerekkel védekezhetünk.

Lakásban a legjobb és letisztább megoldás az aeroszolos irtószerek használata. Ezek hosszú ideig elállnak, és alkalmazásuk esetén nem kell permetezőszerekkel foglalkoznunk, bekevernünk, biztonságosan tárolnunk azokat. Ilyen szer például a Margaréta levéltetű irtó aeroszol, amelyet bárhol használhatunk a lakásban. Ha tetveket találunk vagy mézharmatot a leveleken, a növények alatt, akkor fújjuk be egyenletesen a növényünket. Ne csak arra a helyre fújjunk, ahol a tetveket látjuk, és igyekezzünk több oldalról is lefújni a tetves példányt, hogy a belső részére, a levelek fonákjára is jusson hatóanyag.

Gyors segítségnek, kisebb növényen, szélmentes időben akár a kertben is alkalmazható a levéltetű irtó aeroszol, de ha komolyabb a fertőzés, több és nagyobb növényt érint, akkor érdemes szabadtérre ajánlott permetezőszereket használni, azonban lehetőleg ezeket is szélcsendes, száraz időben juttassuk ki a növényre. A kezelést kint és bent is érdemes megismételni, különösen, ha például a kerti irtás után esőt kapunk. Fölöslegesen azonban ne permetezzünk semmilyen szerrel, hiszen különböző mértékben ugyan, de mindegyikük terheli a környezetét.

Nemcsak dísznövényen jelenhetnek meg a levéltetvek, hanem gyomokon vagy különösebb értékkel nem bíró cserjéken, évelőkön is. Ilyen esetekben a permetezés helyett akár ki is húzhatjuk a betetvesedett növényt, vagy levághatjuk az érintett hajtást. Ezeket azonban sose dobjuk a komposztba vagy a földre, tegyük a szemétbe, vagy égessük el a szennyezett részeket.

Ha időben védekezünk, és folyamatosan figyeljük a növényeinket, akkor kordában tarthatjuk a tetveket. A megelőzés fontos része, hogy az új növényt mindig alaposan vizsgáljuk át, és csak akkor rakjuk a lakásba vagy ültessük a kertbe, ha nem tapasztalunk rajta tetvesedést. Ha igen, akkor először különítsük el, és azonnal permetezzük le. A teleltetett növények esetében is lényeges, hogy az őszi bepakolás és a tavaszi kihelyezés előtt mindig alaposan vizsgáljuk át őket, és permetezzünk, ha szükséges. Ezzel hatékonyan megelőzhető a tetvek terjedése.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr1514045760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása