Darázsirtás: nem veszélytelen, de nem is megoldhatatlan!

Egy német közmondás szerint a méheket Isten, a darazsakat pedig az ördög teremtette. Adunk tíz tippet az utóbbiak elleni harcra.

darazs2.jpg

Minél melegebb az idő, annál több problémát okoznak a darazsak. A rovarok a hőség miatt elsősorban azokat a helyeket keresik, ahol vizet találnak - akár lakóövezetekben is. Gyakran bukkannak fel öntözött kertek, medencék, tavak környékén, az ellenük való védekezés pedig korántsem veszélytelen művelet. Komolyabb veszélyt akkor jelentenek, ha a fészküket lakóház vagy más, gyakran használt épület eldugottabb, sokszor nehezen észrevehető és megközelíthető részén alakítják ki.

A legtöbben még nagyszüleinktől tanultuk meg, mi a különbség a rossz darazsak és a jó méhek között. Bár nagyon hasonlítanak egymásra, előbbiek kártevőnek minősülnek, és mivel bármilyen szerves eredetű hulladékra, ételre rászállnak, az egyik legszennyezettebb élelmiszer-látogatónak számítanak. Pókokkal, rovarokkal, elhullott állatokkal, gyümölccsel is táplálkoznak, ezért különféle kórokozókat terjeszthetnek. Ráadásul rendkívül agresszíven védik fészküket, és ha megzavarják őket, szinte azonnal támadnak.

A méhek sokkal békésebb jószágok, ritkán támadnak emberre, és rendkívül fontos szerepük van a növények beporzásában, ők állítják elő a sokféleképpen felhasználható mézet, méhviaszt. A darazsakkal ellentétben csípés után elpusztulnak, mert fullánkjuk a potroh végével együtt kiszakad.

Míg a méhcsípés nyoma néhány percig fáj csak, a darazsaké nyomán 10-30 percen belül duzzanat, helyi vérbőség, esetenként bevérzés, sejt- és szövetelhalás is keletkezhet. A fájdalom akár néhány órán át eltarthat, a viszketés pedig napokig. A csípés elfertőződhet, és ha allergiás reakciót vált ki, súlyos tünetek jelentkezhetnek - a többi között fejfájás, láz, hányás, izomgörcs, látás- és hallászavar, ájulás -, anafilaxiás sokk esetén pedig a keringés és a légzés is összeomolhat.

Néhány alapvető szabályt betartva azonban megszabadulhatunk a démonizált fullánkosoktól anélkül, hogy megsérülnénk az akció közben. 

  1. Érdemes a darázsfészek kezelését kora reggel vagy este végrehajtani, amikor a rovarok a fészkükben tartózkodnak, és mozgásuk lassú. Ennek ellenére viseljünk zárt ruházatot, legyen nálunk csípést enyhítő krém, és kalcium tabletta sem árt, ha mégis elszenvednénk egy csípést.
  2. Meg kell keresni a fészket, mert ha csak a környékén repkedő rovarokat támadjuk, attól csak felbőszül az egész kolónia. A darazsak otthona jellemzően védett, eldugott zugokban (eresz alatt, padláson) vagy a földben található.
  3. Irtás után el kell távolítani a fészket, az elpusztult egyedeket pedig összesöpörni, mert lehetnek köztük még élő és így szúróképes példányok.
  4. Ha zárt térben használunk irtószert, az akció után mindenképpen szellőztessünk ki jól.
  5. Igyekezzünk távolabbról lefújni a fészket, mert a még le nem fújt darazsak azonnal támadnak. Kerüljük a hadonászást, azzal csak rontunk a helyzeten, és agressziót váltunk ki a rovarokból.
  6. A PROTECT® darázsirtó aeroszol speciális szórófejének segítségével például biztonságos - 1-3 méteres - távolságról lehet kezelni a darázsfészket. A hatóanyagtól a rovarok pillanatokon belül megdermednek, majd elpusztulnak. A permetet a rovarok fészkére kell kiporlasztani úgy, hogy az ott tartózkodó darazsakat és a fészek környezetét is teljesen belepje. Egészen addig kell ismételni a kezelést, amíg egyetlen mozgó darazsat sem látunk.
  7. A PROTECT® Extra darázsirtó habaeroszol kifejezetten a fészekben tartózkodó darazsak irtására szolgál. A palackot függőlegesen, a kezelendő felülettől legalább 3-4 méterre kell tartani, a széljárásnak háttal állva. Fújjuk le a darázsfészket, az ott tartózkodó darazsakat és a fészek teljes környezetét a habbal. Mivel a kívül tartózkodó darazsak a következő néhány órában visszatérhetnek, és a készítmény több órán keresztül kifejti ölőhatását, nem szabad azonnal eltávolítani a fészket, egy-két nap múlva azonban már nyugodtan megtehetjük ezt.
  8. Érdemes gondot fordítani a darazsak elszaporodásának megelőzésére is. A BIOSTOP® darázs és légycsapda például egy irtószermentes csalogató folyadék, amely biztosítja, hogy a rovarok nagy távolságból is rátaláljanak az egyébként könnyedén összeállítható fedeles tartóedényre. A csapda szabadtéren bárhol kifüggeszthető: házak, nyaralók kertjében, piacon, zöldség-gyümölcs és húsárú üzletek környékén, szőlőtermelő vidékeken.
  9. Ha nem boldogulunk az irtással, vagy a fészek nehezen hozzáférhető, veszélyes helyen van, forduljunk inkább professzionális darázsirtókhoz.
  10. Gyakorta a fészek nem látható, zárt helyen van, és csak a pici bemeneti nyílást látjuk, ahol a darazsak közlekednek, így a szokványos eszközökkel nem tudjuk a fészekhez juttatni az irtószert. Erre találták ki PROTECT® Extra darázsirtó habaeroszollal együtt kapható csövet, amelyet a szórófejhez illesztve a bemeneti lyukon keresztül befújhatjuk a szert a fészekhez. Ha azonban a fészek a bemeneti nyílástól túl messze van, akkor jobb, ha nem kockáztatunk, és hívjuk a profi irtókat, akik megfelelő védőöltözetben nagy nyomással irtóport juttatnak be a fészek terébe akár nagyobb távolságra is.

Blogunkban hamarosan további tanácsokat adunk a darazsak ellen, és arról is írunk majd, hogyan ismerhetjük fel a darazsak okozta veszélyt, illetve megmondjuk, mit NE csináljunk a darázsirtáskor.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr314056188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása