Most a legrámenősebbek a kullancsok!

A meleg a kullancsokat is előcsalogatta a búvóhelyeikről. Kiéhezve várják áldozatukat. Szerelkezzünk fel ellenük kullancsriasztóval és kiszedő csipesszel!

A tavaszi meleggel a kullancsok is megélénkültek. Kiéhezve előmásztak téli búvóhelyeikről, és lesben állnak a vérszívásra. Manapság már nemcsak az erdőt-mezőt járóknak kell tartaniuk a kullancsoktól, hanem a városi parkokban sétálóknak, sportpályákat, játszótereket, strandokat, szabadtéri kulturális rendezvényeket látogatóknak is. Bokrok leveleinek fonákján vagy fűszálakon várakoznak, hogy valamilyen arra járó melegvérűre vethessék magukat. Tévhit, hogy a fák lombkoronáján élnek, amíg nem jutnak vérhez, az aljnövényzet harmatnedvein tengődnek. Az arra kószáló állatokra és emberekre valahogy "rásodródnak", az éppen pihenőkre pedig egyszerűen rámásznak.

nagyitos_kullancs_jpeg.jpg

Most tavasszal a legrámenősebbek, hiszen a téli álmuk alatt minden tartalékuk elfogyott. Ősszel persze majd ismét magasabb fokozatra kapcsolnak, mert akkor meg energiát kell gyűjteniük télre. A meleget, a fényt és a szárazságot utálják, a hűvös, árnyékos, nedves-párás területeken érzik elemükben magukat. Aljnövényzetben gazdag területeken gyakrabban összeakadhatunk velük, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis sem ugrani, sem fára mászni nem tudnak, másfél méternél magasabbra nemigen jutnak.

Több száz faja ismert a világon, Magyarországon kéttucatnyi él.

A kullancs tudományos neve - ixodes, amely eredetileg "ragaszkodást" jelent - is jól kifejezi az élősködő és a gazdaszervezet közötti „kapcsolatot”. A hím vérszívása „csak” egynapos, ám a nőstény mélyebben fúrja magát áldozatába, több mint egy hétig is csünghet rajta, és képes testsúlya 200-szorosát (!) is feltankolni.

Kifejlődésük egyébként kétéves ciklusban történik. A nőstény 2-9 évig tartó élete során több ezer petét rak. A kikelő lárvák kis rágcsálókon, madarakon élősködnek, de találtak már kullancsot kígyókon és gyíkokon is. Fejlődésükhöz vérre van szükségük, ám több mint egy évig is képesek életben maradni vérszívás nélkül.

Nem is ezzel az erőszakos vértranszfúzióval van a fő gond, hanem azzal, hogyha fertőzött a kullancs, tovább adhatja a betegséget. Az emberre az agyhártya- és agyvelőgyulladást okozó vírussal, továbbá a Lyme-kórt előidéző baktériummal fertőzött vérszívók jelentenek veszélyt.

Jobb megelőzni a bajt!

Kiránduláskor viseljünk zárt, de szellős ruhát, széles karimájú kalapot – ez a gyerekeknek egyenesen kötelező! ­-, a nadrágot pedig húzzuk be a zokniba. A cipőnk is zárt legyen.

Tévhit, hogy a B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés veszélyét. Ezt sem a statisztika, sem az orvostudomány nem támasztja alá. Próbálkozhatunk különböző illóolajokkal való riogatással is, de a leghatékonyabb védekezési mód, ha profi szereket használunk. Például a PROTECT® szúnyog- és kullancsriasztó vagy a PROTECT® Ranger szúnyog- és kullancsriasztó aeroszolokat, amelyek bőrre, ruházatra és cipőre permetezve 2-3-5 órán keresztül távol tartják őket. Jó megoldás a­ citrom- és eukaliptuszolaj-kivonatot tartalmazó PROTECT® Natural szúnyog- és kullancsriasztó permet is, amely a ruházat kezelésére szintén használható. A ruházaton történő kezelés előtt mindenképpen érdemes a ruha egy kevésbé látható részén egy kis területen próbakezelést végezni. Rendelkezésünkre áll a kellemes illatú PROTECT® Lotion szúnyog- és kullancsriasztó krém is, amely bőrápoló adalékként aloe verát is tartalmaz.

 Szabadtéri programjaink után egyébként ajánlatos alapos testvizitet tartani. A kullancsot jellemzően már a csípés után találjuk meg a csípésben, amely ugyanúgy viszket, mintha például szúnyog okozta volna, csak éppen a csípés közepén ott van a kullancs, amely kiáll abból. A talált kullancsot azonnal távolítsuk el! A fertőző kórokozók jelenléte miatt rendkívül fontos a gyors cselekvés. Kiszedés előtt vagy közben tilos kenőccsel vagy olajjal elzárni a levegőtől, mert öklendezésével még több váladék jutna a véráramba, ami növelné a fertőzésveszélyt.

A legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesz alkalmazása. Legjobb, ha ez mindig nálunk van, kirándulásra, nyaralásra érdemes magunkkal vinni. Tilos a potrohánál megragadni, próbáljuk közvetlenül a bőrrel történő érintkezési pontnál megfogni és kihúzni. Nem kell megijedni, ha beszakadna a feje, pár nap alatt magától kilökődik. Ha nincs kéznél ilyen speciális eszköz, akkor szemöldökcsipesz is megteszi, de ezzel óvatosabban bánjunk, ugyanaz a szabály a használatánál. Ha kiszedtük a kullancsot, fertőtlenítsük a csípés helyét és a csipeszt.

Ha valakinek több mint 24 órát szívta a vérét, figyeljen a szervezete jelzéseire. Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha egy hónapon belül láz, hidegrázás, hányás, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, vagy a csípés helye körül kokárdához hasonló, belül világosabb, kívül élénkebb piros folt jelentkezne. A csípés helye napokig megmarad és viszket, de más tünet nélkül ez még nem jelent bajt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr9113897904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása