Van irtószer a poloskák özöne ellen is

 poloska_jo.jpg

Minden résen támadnak a mezei poloskák, amelyeket az utóbbi években kényszerültünk megszokni a lakásban. Kevesen tudják, de ellenük is kaphatók irtószerek.

Az utóbbi években szinte már megszokott jelenségnek mondható az őszi poloskainvázió. Fontos tudni, hogy ezek a poloskák - ellentétben pl. az ágyi poloskával - nem csípnek, nem terjesztenek betegséget, ezáltal közegészségügyi jelentőségük sincs. Azt persze sohasem fogjuk megszokni, ha a Margitszigeten sétálva vagy a teraszon ücsörögve a nyakunkba pottyannak, vagy a lakásunkban mászkálnak. Az meg egyenesen undorító, ha elrejtőznek a kiteregetett ruhák ráncaiban, és vasaláskor rájuk bukkanunk.

Nem véletlen, hogy Sokk a rovar oldalunk https://www.facebook.com/Sokk-a-rovar-382824992184186/  „háziversenyékben” rekordaktivitást váltott ki a poloskák elleni otthoni védekezést firtató posztunk. Legtöbben a papírzsebkendővel való megfogásukra és a WC-én való lehúzásukra, esetleg kályhába dobásukra esküsznek. A porszívó is népszerű megoldás. Sokan próbálkoznak saját előállítású „koktélokkal”: ecetsavas vízbe sót, szódabikarbónát, kénport, mosogatószert vagy ezek valamilyen kombinációját keverik. Az így előállított elegyet porlasztják a várható behatolási felületekre: párkányra, ajtóra, ablakra, küszöbre, padlózatra. Többen az otthon fellelhető különböző rovarirtó szerekkel próbálkoznak több-kevesebb sikerrel.

Akadnak olyanok is, akik a várható bűzzel sem törődve, papuccsal csapják agyon őket. Mások meg pont erős illóolajokkal ­– például borsmenta ­­– igyekeznek távol tartani őket.

A legtöbben azt hiszik, hogy a mezei poloska ellen nincs rovarirtó szer, de ez tévedés. Valójában csak arról van szó, hogy a megszokott szerekre eddig nem írták rá külön a mezei poloskát, hiszen nem kellett ellene védekezni a lakásban, illetve mivel nem számít kártevőnek a termékek nem is engedélyezhetők ellenük. A poloska ellen azonban gyakorlatilag bármelyik mászórovarirtó aeroszol vagy permet megfelelő. Ilyen a PROTECT EXTRA rovarirtó aeroszol, a PROTECT Barrier rovarirtó aeroszol, a PROTECT csótány- és hangyairtó aeroszol, vagy éppen a  PROTECT rovarirtó permet.

A szerekkel a falat kell kívülről lepermetezni és az azon mászkáló poloskák elpusztulnak. Ezek közös jellemzője, hogy amíg nem távolítják el a felületről (márpedig a falat nem mossuk fel) a hatásukat általában legalább 4-6 hétig megtartják. Természetesen egy esőnek kitett fal esetében gyakrabban kell kezelni. Ugyanígy kell ezekkel a szerekkel befújni az ablak- és ajtókereteket, párkányokat, küszöböket, gyakorlatilag minden olyan felületet a nyílászárók körül, ahol a poloskák járkálhatnak. A kezelést érdemes itt is a használattól függően, illetve tisztítás után megismételni.

De vajon miért özönlik el mostanában a városokat a mezei poloskák? Honnan jöttek, és miért éppen mostanában?

Az, hogy ilyen nagy számban felszaporodtak, az elsősorban a klímaváltozás számlájára írható – kezdte a válaszadást Zsigó György, a fővárosi közterületek növényvédelmi munkáit is irányító növényvédő mérnök. Megdöbbentő, hogy már olyan fajok is megjelentek Magyarországon, mint a hársbodobács, amelynek el sem kell bújnia, képes áttelelni a fakéreg felületén is.

Magyarországon egyébként sok száz poloskafaj őshonos, ám ezek sohasem okoztak ekkora kalamajkát. Bár kifejlett egyedeik a hideg közeledtével mindig is kerestek téli menedéket, de ha időnként be is húzódtak a lakásokba, akkor sem keltettek feltűnést, sokszor észre sem lehetett venni őket. 

Két jövevényfaj, az Ázsiából származó márványpoloska és a zöld színű, Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos vándorpoloska megjelenésével borult fel minden. Hatékony természetes ellenségeik idehaza nem lévén, gyakorlatilag akadálytalanul szaporodhattak és terjeszkedhettek. Ősszel pedig a városokban keresnek alkalmas áttelelő helyeket, ezért is tűnnek fel a hidegebb éjszakák beálltával egyre nagyobb számban a lakókörzetekben. A mezőgazdasági területekről, ahol tavasztól éltek, akár 100 kilométerrel is képesek odébbállni. Anélkül húzzák ki az egész telet, hogy táplálkoznának.

Tavasszal ismét szem előtt lesznek, amikor majd megkezdődik a kirajzásuk ­- bár a hideg estéken még vissza-visszatérhetnek. Elindulnak, hogy megkeressék a számukra hasznos tápnövényt. De az már egy másik történet.

Hogy mit tehetünk most ellenük? A legbiztonságosabb a szúnyogháló, de abból csak azok, amelyek tökéletesen záródnak, a poloska ugyanis képes a háló illesztésénél maradt kis résén is bemászni. Ha pedig valahogy mégis bejutottak, akkor a porszívó még mindig kisegíthet. Vagy a falakra, a nyílászárók kereteire, párkányaira fújt rovarölőszer. A poloska sem különlegesebb rovar a többinél, csak még nem szoktuk meg a jelenlétét, és ezért sokakat jobban irritál, különösen azért, mert ha szabad kézzel megfogjuk, akkor jó darabig nem szabadulunk a szagától.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr8314283047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WoodyAllen 2018.10.12. 13:12:12

Üdv nektek. Akad egy olyan szer ami nem rovarölő ellenben ami él és mozog azt pillanatokon belűl kinyírja ez pedig nem más mint a közönséges Féktisztító! Nyom nélkül tűnik el az ablakokról a csempékről sőt még a sima falról is. Egyetlen hátránya hogy büdös de a poloskák a világból menekülnek még a szagától is. Ha csak egy pici t is ráfuj az ember akkor szinte azonnal felfordul a poloska a darázs a pók meg az összes ilyen rovar. Próbáljátok ki autós boltban lehet kapni én az unix féle anyagot használom.

bioLarzen 2018.10.12. 13:57:52

Sziasztok,
nálunk bent a lakásban gond a poloska - közvetlenül a tetőtéri ablakunk előtt van egy jó nagy akáclomb, gondolom, onnan lófrálnak be (a lombra sajna szükség van, nyáron nékülözhetetlen árnyékoló, egy klíma nélküli tetőtéri lakásban életmentő), aztán bent meg szépen eléldegélnek és szaporodgatnak... Ezért az olyan szerek, amiket főleg kültéri használatra terveztek, nálunk nem igazán alkalmazhatók - a kezdetben próbált rovarirtó spray-k után pölö olyan köhögésária volt a lakásban percekig, hogy csak na, sőt, amikor kezdetben darázsirtóval próbálkoztunk, ketten is furán kezdtük érezni magunkat - és különben is, a flakonra is rá van írva, hogy zárt térben lehetőleg ne használja az ember, és főleg ne lélegezzük be - hisz végsősoron méreg... úgyhogy erről lemondtunk. Azóta három módszer keverékét használjuk - sem egyenként, sem kombináltan nem csodaszerek, legfeljebb kordában tartani tudjuk a poloskák számát, vissza- és pláne kiszorítani őket nem...

1.) Egyesével megfogjuk, be a vécébe és irány lefelé. Természetesen nem túl nagy volumenű megoldás, de legalább biztos :) Javaslat: ne csak úgy, magában, hanem egy kis wc-papírba csomagolva érdemes a vécébe dobni őket - önmagukban túl könnyűek, és gyakran megúszák, sőt túlélik a lehúzást - hülye látány, amikor lehúz az ember egy poloskát, aztán fél óra múlva gyanútlanul felhajtja az ülőkét, és ott melltempózik egy poloska a víz felszínén - mert valami csoda folytán fél óra sem volt elég neki a vízbe fulladáshoz... (megtörtént többször is)

2.) Hajlakk. Ezt azért, mert egyrészt nem mérgező, tehát lehet beltérben is fúkjodni nyugodtan, másrészt az illata is sokkal kellemesebb, harmadrészt olcsó. Hátránya, hogy nem lehet mindenhol bevetni - az ember nem szívesen lakkozza össze a falat, bútort stb... (itt mindenképp hozzátenném, hogy tapasztalatom szerint a hajlakkot - és bármi más, permezetett szert - lehetőleg a poloska hasi oldalára kell fújni. A hátpáncélja vélhetően igen jól védi, ha ott fújom le lakkal, gyakorlatilag meg se érzi, nem menekül: csöpög le róla a cucc, ő meg korzózik szépen nyugiban tovább... max fényesebb, dúsabb lesz a csápja :) - ellenben, a hasára elég egy apró pöff, és 4-5 másodperc múlva már nem él. Drámai mértékben növexik a hatékonyság.)

3.) pókok. Persze, ki szereti, ha a lakásában egy csomó pók ver tanyát, és egy csomó sarok úgy néz ki, mintha egy helloween-i bulira készülnének éppen... De nagyon hatékonyak tudnak lenni. Mi úgy döntöttünk, hogy inkább átmenetileg megtűrjük a pókokat (leginkább kaszás- és egyéb kisebb márkájúakról van szó, nem nagy keresztesekről) a lakásban, azok sokkal diszkrétebbek, sokkal kevésbé zavarnak bele a mindennapi életünkbe - és főképp nem szagosak. Nyilván, nem kellemes, ha az ember néha belesétál fejjel egy hálóba (meg előforul, hogy reggelre egy-egy lelkesebb egyed befonja a székeket, lámpámat, monitoromat...) - de összességében az esztétikai kellemetlenségen kívül nincs velük gond, ők viszont igen szeretik a poloskát. Akit nem ráz ki a hideg eleve a pókok gondolatától, annal feltétlenül javaslom, hogy, ha a lakásban egyre gyakoribb vendégek a poloskák, akkor kössenek alkalmi fegyverszünetet a pókokkal.

Nekünk ez a fegyverzetünk, egészen biztosan léteznek jobb megoldások is.

bioLarzen 2018.10.12. 13:58:50

@WoodyAllen: Szia,
nem vagyok autós, úgyhogy az ezirányú ismereteim sajna minimálisak - ezt így, féktisztító spray néven keressem?

Macskond 2018.10.12. 14:17:03

Ami NEM működik : közönséges légy és szúnyog írtó. Simán körberöhögik.
Ami MŰKÖDIK : csótányírtó spray. Külön "pro tipp" hogy körbe kell nézni este felé hogy hova szeretnek elbújni, honnan jönnek elő ha szépen süt a nap. Ez a megfigyelés némi türelmet igényel, de utána ezekre a helyekre "csapást mérve" és a környékét is jól befújva napokig jól pusztulnak tőle.
Mint ahogy az ablakok széleit is jól körbe lehet fújni ilyesmivel és az használ.
Nálunk ez a búvóhely a tető peremét védő bádogozás alatti kis hézag, és a faburkolat hézagai.

Sajnos ez csak a házban és akörül jó. Valaki mondhatna JÓ megoldást arra hogy pl a paradicsomot és paprikát mivel lehet megvédeni, lehetőleg úgy hogy utána ezek ne legyenek emberre is mérgezőek. Teljesen tönkreteszik a veteményest ezek a dögök! :-(

Ja azt a "jótanácsot" amit sok helyen olvasok hogy porszívóval fogja össze a nép, erősen ellenjavallanám, mert olyan büdös lesz tőle hogy a porszívót is ki lehet dobni utána.
A méreg nélküli megoldás kis wc papírdarabbal óvatosan megfogni és kis dobozba gyűjteni őket majd betüzelni.

Dikusz 2018.10.12. 14:22:13

Címlapos a bejegyzés az Indexen, úgy találtam ide. Budapesten, panelban lakom. Valamelyik rovarirtószerből biztos beszerzek egyet vésztartaléknak. Nekem két módszerem van:

1. Nem nyitom ki az ablakot (forgalmas út van a ház előtt), max nagyon rövid ideig, és
addig ott állok az ablak előtt, ha mozgást látok, becsukom.

2. A porszívózás nálam bevált, igaz nem kellett csak pár bogarat beporszívózni,
amikor az ablakot pár percig nyitva felejtettem.

Ha néha mégis betévednek, akkor lefújom rovarirtóval, vagy papírzsebkendővel befogom, és lehúzom a budin.

WoodyAllen 2018.10.12. 15:03:09

@bioLarzen: Üdv. Igen féktisztító Spray. Nagyjából 6-700 ft darabja

Dezsike 2018.10.12. 17:49:45

A Vape csótányirtó spray nekünk bevált. A hasát kell célozni, azonnal megdöglik és nem csinál bűzt sem. Ha a hátát találod el akkor sem éli túl, de pár percig még életben marad és hajlamos ezalatt elbújni.

rovarblog 2018.10.13. 10:10:10

@Dezsike: Ahogy a bejegyzésben is írjuk, a poloskák ellen gyakorlatilag minden mászórovar elleni permet vagy aeroszol jó lehet, mi azért a Protecteket ajánlottuk, mert azokat ismerjük és próbáltuk ki. A szerek között persze van különbség, de az alapvető hatásmechanizmusuk ugyanaz. Hatnak közvetlenül lefújva a poloskát is, de a felületekre kijuttatva is kifejtik a hatásukat, mivel a rovar hozzáérve összeszedi a mérget.

Sir Gombóc 2018.10.16. 10:44:37

@Macskond: a légy és szúnyogirtó pedig működik ellenük, nálam eddig bevált, de célzottan, az megszokott adag többszörösét kell rájuk fújni, hadd "ússzanak" benne (Raid és valami görög cucc volt eddig kipróbálva). Egy idő után már a hátúszást gyakorolják, majd végük. Menekülnek is, előle.

Macskond 2018.10.16. 11:36:44

@Sir Gombóc: :-) Amikor már annyit kell ráfújni hogy én is megdöglök tőle azt én már bőven a "nem működik" kategóriába sorolom. Pl a Raid szunyogosból 3 fújok rá célzottan aztán még mindig repked akokrezt hívom én "nem működiknek". Még akkor is ha után egy 20-30 percel később meg is döglik.

Joc123 2018.10.18. 14:33:34

@rovarblog:
Köszönöm a tippeket. Nálam reggelre állandóan tele volt az ablakkeret velük. Múlt héten alaposan körbefújtam az ablakokat Protect csótányirtóval, azóta eltűntek, nem full para az ablaknyitás, hogy most mennyi fog beesni. Fél napig lehetett érezni a szer szagát kb. (nem olyan vészes), viszont azóta is hat. Majd ha megint megjelennek, jön egy újabb kör. Szerintem egy flakonnal elég lesz egy szezonra, nekem ennyit bőven megér, hogy nem kell a porszívóval a nyitott ablak mellett strázsálnom.:)

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása