Így keresd meg a lakótársadat: vadászat az ágyi poloskára

Ha balsorsod úgy hozta, hogy lakótársadul szegődött az ágyi poloska, akkor szívós harcra készülhetsz ellene. Bárhonnan beviheted a lakásodba, ahol remekül el tud rejtőzni két vérszívás között.

Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy ágyi poloska csak elhanyagolt, zsúfolt helyeken, tömegszállásokon, szociális otthonokban van manapság. Ez a vérszívó kihúzott már egy-két ezer évet az ember mellett, és a civilizációs vívmányokat kifejezetten szereti, a fűtött száraz lakásban érzi magát a legjobban.

Az ágyi poloska feltehetőleg a Közel-Keletről származik. Melegebb éghajlatú vidéken gyakrabban fordul elő, de lakott területen szinte az egész világon jelen van, hiszen a fűtött helyeken a hideg éghajlaton is vígan megél. Döntően passzív úton terjed. Az ember többnyire maga hurcolja be lakásába különféle használati tárgyakkal, például használt bútorral, könyvvel, képpel, ruhaneművel.

Többnyire potyautas, de ha kell, át is vándorol a poloska

Ahol sok ember fordul meg, és tölt több-kevesebb éjszakát (szállodák, kollégiumok, munkásszállók, átmeneti szállók, kórházak), ott a gyakorta változó lakók használati tárgyaival történő behurcolással folyamatosan számolni kell. Az ilyen helyeken folyamosan érdemes keresni az ágyi poloskák nyomait, hiszen hiába folyamatos és alapos a takarítás, ez a rovar bármikor bekerülhet ilyen helyre is.

poloska3.jpg

Egy-egy fertőzött helyiségből, lakásból akár át is vándorolhat, például a központi fűtéses épületeken belül a szomszédos lakásokba a csövek áttörési helyein keresztül terjedhet. Ebből sajnos az is következik, hogy ha szerencsétlenségünkre a társasházunkban van egy ilyen lakás, akkor hiába irtjuk mi az ágyi poloskát, mindaddig nem tudjuk kiirtani teljesen, amíg a bázislakásban (vagy rosszabb esetben már az egész házban) nem oldjuk meg a problémát.

Ha rendszeresen csípéseket találunk magunkon vagy családtagjainkon reggelente, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy ágyi poloskát kaptunk lakótársnak. Felfedezése nem egyszerű, hiszen általában csak éjszaka mozog, akkor csíp, amikor alszunk, aztán elbújuk a lakásban valamilyen sötét zugban, résben. A csípések és egyéb árulkodó nyomaik azonban jelzik a jelenlétét, így érdemes elkezdeni az alapos nyomozást.

Igen jó rejtőzködő képessége miatt nem könnyű feladat az ágyi poloskát megtalálni. Búvóhelyei igen változatosak lehetnek: ágyak, bútorok réseiben, ajtó-, ablaktokok hasadékaiban, képkeretek mögött, villanyvezetékek csöveiben és elosztódobozokban, csillárok felfüggesztési helyeinél, villanykapcsolók dobozaiban stb. Általában a szoba magasabban található réseiben élnek nagyobb számban, azonban meghúzódhatnak a könyvek és ruhaneműk között is.

A díszített bútorzat, a falburkolat (lambéria), a tapéta, a fali szőnyeg, valamint a telezsúfolt lakás különösen kedvez megtelepedésének, ami nehezíti felderítését. Ürülékének nyomait és lárvabőrét gyakran könnyebb felfedezni, mint az élő rovart. Kezdeti fertőzés esetén csak a fekhely közelében található. Ekkor az ágynemű vizsgálata célszerű, amelyen a poloskaürülék pontszerű, beszáradt barnás-fekete foltjai felfedezhetők. Ezek a nyomok a tapétán, vagy a világos szövetfelületeken (például függöny) szintén eléggé jellegzetesek.

Porszívó és rovarirtó a poloska ellen

Ilyenkor hasznos egy alapos porszívózás is jó erős géppel, hiszen így esélyünk esélyünk van onnan is kiszívni a poloskát, ahol esetleg nem is látjuk. Porszívózzunk át az ágyak környékén mindent, ahol apró rést, repedést látunk. Kezdjük az ágy illesztéseinél, konnektoroknál, képkereteknél, bútorok illesztéseinél. A végén ne felejtsük el a porzsák tartalmát megsemmisíteni, nem elég csak kiüríteni azt, mert akkor a vérszívónk visszamászik.

Ha az ágyi poloskák még nem özönlötték el a lakást, akkor házi szerekkel is küzdhetünk ellenük. Ilyen például a boltokban kapható Protect ágyi poloska és bolhairtó permet, amely összetételénél fogva nemcsak kiűzi és letaglózza a rejtőzködő rovarokat, de a rovarfejlődés-gátló hatóanyaga megszakítja a rovarok életciklusát azzal, hogy megakadályozza azok felnőtt egyedekké történő fejlődését. A készítmény a hatását 2-4 hétig megőrzi. Ugyancsak hatásos a Protect Extra rovarirtó aeroszol, amelynek 6 hónapos a hatástartóssága a speciális hatóanyag-kombinációjának köszönhetően. Kiegészítő kezelésként használhatjuk a Protect Forte rovarirtó porozószert is, különösen olyan helyeken (pl. villanykapcsolók konnektorok), ahol a permetezés nem lehetséges. Készüljünk fel elnyúló harcra, ezért ne lepődjünk meg, ha több flakon is elfogy, mire elmúlnak a csípések. Ha pedig olyan helyen kell leszámolni ezekkel a vérszívókkal, ahol már nagyon elszaporodtak, ott a sziszifuszi, elhúzódó keresgélés és házilagos irtás helyett profikra kell bízni a dolgot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkarovar.blog.hu/api/trackback/id/tr6513719530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sokk a rovar

Friss topikok

süti beállítások módosítása